Onderstaand artikel schreef ik voor het vaktijdschrift Sportmassage.
In België is in de supermarkt nergens meer een fles te vinden en tijdens de Olympische Spelen hadden alle landen het voorhanden voor hun sporters. We hebben het over gewoon simpel bietensap. Wat moet de NGS-sportmasseur weten over dit drankje?
In België is in de supermarkt nergens meer een fles te vinden en tijdens de Olympische Spelen hadden alle landen het voorhanden voor hun sporters. We hebben het over gewoon simpel bietensap. Wat moet de NGS-sportmasseur weten over dit drankje?
Vijf jaar geleden vonden wetenschappers voor het eerst aanwijzingen dat nitraat een rol zou kunnen spelen bij het verbeteren van een lichamelijke prestatie. Nitraat was toen nog zeer omstreden, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Een reden om bijvoorbeeld gekookte spinazie niet meer op te warmen. Maar de risico’s bleken mee te vallen. In tegendeel; het stofje zou juist goed zijn voor een mens. Maar vanwege het mogelijke gevaar kreeg de Britse wetenschapper Andy Jones voor zijn eerste onderzoeken geen toestemming om nitraat direct aan zijn proefpersonen toe te dienen. Hij kwam op het idee om bietensap met een natuurlijk hoog nitraatgehalte te gebruiken. Met goed resultaat.
Lange tijd wist men alleen niet of het nu daadwerkelijk aan het nitraat lag of dat er een ander stofje uit hetzelfde sap werkzaam was. Wetenschappers voerden daarom onderzoek uit waarbij men een controlegroep bietensap gaf waaruit het nitraat was gehaald. Al snel bleek dat nitraat inderdaad het werkzame stofje was: de controlegroep presteerde beduidend minder goed.
Hoe werkt het?
Het blijkt dat nitraat, dat in het lichaam wordt omgezet in nitriet, een belangrijke rol speelt bij de doorbloeding van de cel en de metabolische processen binnen de cel.
De mitochondriën, de energiefabriekjes in de cellen, gaan door een toename van nitriet efficiënter werken, waardoor er meer energie vrijkomt die gebruikt kan worden voor de inspanning.
Het nitraat uit het bietensap zorgt er ook voor dat er minder zuurstof nodig is om deze energie vrij te maken. Vooral dit laatste is revolutionair, omdat tot nu toe elk mens eenzelfde hoeveelheid zuurstof gebruikt bij inspanning, hoe hard er ook getraind wordt. Het is voor het eerst dat een stofje ervoor kan zorgen dat er daadwerkelijk minder zuurstof nodig is.
Nadelen
Maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Het is bekend dat nitraat helpt bij een korte inspanning met een hoge intensiteit. Onderzoek waarin wordt gekeken naar een lange duurinspanning met een lagere intensiteit geeft vooralsnog geen aanwijzingen dat nitraat ook hierbij voor een verbeterde prestatie zorgt. Maar om dit met zekerheid vast te kunnen stellen is meer onderzoek nodig.
Een andere kanttekening is het feit dat sommigen maag-darmklachten krijgen van een grote hoeveelheid bietensap. Verder vervlakt het resultaat wanneer de sporter het gedurende lange tijd blijft drinken.
Hoe te gebruiken
Wanneer een sporter wil profiteren van de mogelijk positieve effecten van rode bietensap, dan moet hij dagelijks ongeveer 300mg nitraat tot zich nemen. Een halve liter bietensap is hiervoor voldoende. Deze halve liter moet over maximaal vijf momenten van de dag verdeeld worden. Het grootste effect wordt bereikt als de sporter gedurende zes tot vijftien dagen voor een belangrijke wedstrijd start met het gebruik van bietensap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten